Jumeirah Mosque - Dubai

Luat tur la singura moschee vizitabilå din oras, Jumeirah Mosque, turul are ca motto “Open doors, open minds”.
Ghidul Nassif e un tip local care a trait 26 de ani in North Carolina, cåsåtorit cu americancå (de origine italianå asa cå e cåsåtorit cu tot familionul jumate în U.S. jumate in Italia vrînd-nevrînd).
Turul e sponsorizat de emirul din Dubai si are ca scop så construiascå punti“ - ca så folosesc un americånism – între vestici si musulmani. Ne explicå ritualurile lor, cu voluntari la intrare printre vestici care urmeazå tot dichisul cu splålatul înainte de rugåciune in chioscul din fata moscheii.
Intråm desculti înauntru si totul dureazå peste 1 orå jumåtate în care ascultåm ghidul Nassif care are un discurs simpatic, poante, tot tacîmul stil curs de universitate. Interiorul moscheei foarte simplu, ne aratå care ar fi cea mai scurtå rugåciune acceptabilå cu fata la Mecca. La întrebarea cine din audientå detine un IPhone (turisti vestici 99%), întrebare care så aducå un exemplu în sprijinul discursului, singurul care ridicå mîna e tipul localnic care stå jos îmbråcat în traditionalele cearceafuri din cap pînå în picioare si barbå à la stiti cine, distractie maximå toatå lumea.


Chiar si låsat la sfîrsit cu "question period" în care orice întrebare e binevenitå – gen de ce poartå femeile chestiile alea negre ciudate, etc. etc. Råspuns impecabil pregåtit la orice care pe noi personal nu ne-a convins inså de faptul cå ce poartå femeile lor ar avea vreun sens din nici un punct de vedere.

Te face înså så-i vezi cu alti ochi, e chiar treaba lor cum se îmbracå si cum se roagå de cincizeci de ori pe zi cu spålat înainte si orice alte obiceiuri ar avea. Religia pare så fie pasnicå la origine dar deturnatå si folositå ca justificare la orice nenorociri de unii. Stiu, sunå cliseu dar încep så consider mai plauzibilå ipoteza asta decît prejudecåtile mele bine sudate atîta timp petrecut de partea cealaltå a oceanului. Dacå stai så-ti amintesti un pic nici catolicii n-au fåcut numai chestii angelice de-a lungul timpului, tot în numele religiei s-au inventat si pus în aplicare diverse monstruozitåti. Una peste alta, o orå si jumåtate extrem de interesantå în care am aflat multe si mi se pare o idee foarte bunå organizarea turului. Plecat înainte de terminarea turului cå mai aveam putin si ratam avionul de Doha. Punti construite da se mai intoarce si omul la casa lui (sens figurat desigur) la un moment dat...

Comments