Dubai – vacanta în noul Vegas

Un melanj super interesant si entertaining de Las Vegas (minus the strip), cu promenade si terase de-a lungul plajei la care te asezi linistit seara pe 30 de grade cînd viata de noapte abia incepe. Un pic deosebit fata de tot restul din zona inclusiv Qatar prin faptul ca peste tot se serveste bere si orice alte kestii ne-ortodoxe care merg tare bine cu cina (nu numai la marile hoteluri).

Zborul cu Emirates Airlines e ce ar trebui så fie întotdeauna un zbor - punctual la secundå, durata de 45 de minute în care se serveste si masa, nici nu simti cînd decolezi cînd aterizezi, camere live aratå dedesubt decolare/aterizare, stewardese foarte aråtoase si personal si costumele. La întoarcere Boeing 777 (plin ochi de altfel) în loc de Airbus-ul mai mic indicat initial pe bilet, ruta Qatar-Dubai pare så meargå în plin, nici urmå de recesiune, cel putin nu pe directia asta. Aeroportul din Dubai brand-spanking new decorat ca atare si welcome to Rolex country !
Acum despre Dubai în general: O animatie formidabila cu majoritatea turisti, expati + localnicii cu costumele lor traditionale. Recesiunea se pare ca i-a atins destul de tare dar nu se vede nimic la suprafata in afara de o groaza de cladiri in constructie cu macarale pe ele,de care nu stii continuå sau sînt oprite. Din auzite foarte multe proiecte oprite – vreo 100 si nu numai imobiliare.
Autostrazi, poduri, tunele, overpass-uri impecabile destul de aglomerate, niciuna mai jos de 14 benzi (7+7), zona interminabila de skyscrappers (zgîrie-nori) unul mai aratos ca celelalt, pe noapte arata destul de science-fiction, de fapt sint vreo 2 downtown-uri fiecare cu zona de zgîrie-nori de-a lungul unor canale care fac totul sa arate absolut genial ziua, noaptea, oricînd. Monorail in constructie care taie tot orasul si va intra in Palm Jumeirah pîna în capåt la Atlantis. Inca 3 alte Palm-uri sint in constructie + « The World » - harta lumii refåcutå in formå de insule artificiale in golf.

Tot ce e mai grozav in materie de architectura, design, entertainment in momentul asta pare sa se fi concentrat aici masiv în ultimii ani. Ce-ar mai lipsi sint cazinouri, la cit de mult au deschis si liberalizat in toate directiile nu m-ar mira sa apara si astea nu departe in viitor. Iar fara cazinouri nu e nici oferta ametitoare de show-uri si vedete din Las Vegas, nici 6 show-uri Cirque du Soleil in paralel, desi s-ar putea sa nu stiu eu si unul s-ar putea sa fie déjà acolo.

Dubai e un loc de care am fost destul de sceptic cu privire la cit merita sa faci o vacanta acolo si s-a dovedit a fi unul formidabil in care as mi-as dori sa revin oricind, 5 zile mi s-au parut prea putine. Si daca as avea de ales intre Vegas si Dubai as alege Dubai oricind fara nici un fel de ezitare. Cu fintinile stil Belaggio din Las Vegas acum de admirat in fata la Burj Dubai toata zona absolut superba. Burj Dubai – peste 800m inaltime, cea mai inaltå cladire din lume la ora asta, cu 160 de etaje, aproape terminata constructia.

TV5 –reportaj despre competitia intre Abu-Dhabi si Dubai din care Dubai-ul a surclasat de departe pe celalalt dupa ’90. Acum cu recesiunea sint multi care si-au pierdut joburile in Dubai si-si gasesc de lucru in Abu-Dhabi care are petrol deci inca merge bine. Au intervievat o frantuzoaica in situatia asta, a trebuit sa ia job in Abu-Dhabi dar n-a vrut sa plece din Dubai unde are toti prietenii si unde e distractie nu gluma; pe chestia asta face naveta Dubai - Abu-Dhabi zilnic 150km dus 150 intors.

Locul în care am stat pe durata vacantei - Four Points by Sheraton Sheikh Zayed Road - a fost absolut genial, un apartament (executive suite) cu 2 dormitoare, 3 båi, livingroom de cel putin 50m2, bucåtarie complet utilatå si de dimensiuni apreciabile din care am folosit numai frigiderul.
De fapt deplasarea dintr-un capåt în celålalt al apartamentului era aproape extenuantå. Totul la etajul 23 cu geamuri de la planseu la plafon cu vedere spre zgîrie norii din jur inclusiv Burj Dubai, cea mai înaltå clådire din lume cu 160 de etaje. Terasa cu piscinå si bar pe acoperis la etajul 41 cu vederi spectaculoase atît pe noapte cît si pe zi spre downtown si golf cu Burj Al-Arab, Atlantis si Palm Jumeirah vizibile în zare pe zi clarå. Design-ul apartamentului neutru dar impecabil cu marmurå, granit, crom si piele, ce mai « Riches et célébres » - episodul dedicat lui Dubai. Life is good.


Comments