Dubai Mall

Odatå ce vezi Dubai Mall, realizezi cå conceptul de mall traditional cu insiruirea platå de magazine adåpostite într-un hangar e complet depasit, iar termenul de mall în sine e compromis. Am zis. Howgh.
Mall-uri exterioare gen downtown San Diego sau Coconut Grove în Miami aratå simpatic la o scarå mica si Coconut Grove e foarte special pt. atmosfera unicå de acolo. Dar...
Dar ajungem la capitolul "think big sti.." (vorba lui Elvis Gratton), si nu vorbim de subiectul obisnuit "ils ont tu l'affaire les americains", ci de amicii arabi care, apropos, au profitat anul trecut de cel mai ridicat ritm de crestere în turism din lume. Ei bine, Dubai Mall redefineste complet conceptul de mall. Este de departe cel mai spectaculos mall våzut vreodatå, sarmul constå în faptul cå e compus din multiple zone care alterneazå spatiul exterior cu deschideri si treceri exterioare formidabil de
reusite, totul curge foarte natural si spectaculos, mix de arhitecturå de inspiratie arabå combinatå cu ultra-modern extrem de reusit. Ceea ce îl pune efectiv pe lista locurilor turistice care trebuie vizitate, si nu oricum, dacå mai ai si shopping pe listå te pregåtesti de cel putin 2 vizite acolo de cel putin jumåtate de zi fiecare, de fapt una pe zi una pe noapte ar fi cam ce trebuie. Intri în zona de boutique-uri cu tavanul deschis, treci pe lîngå ring de hockey mårime olimpicå cu tribune si ecrane gigant, continui la cascada interioarå, continui pînå la imensul acvariu cu rechini, pisici de mare, pesti tropicali, etc + tunel prin interiorul acvariului dupå standardul impus de Mandalay Bay în Vegas.


Dupå asta intri în Gould Souq, fåcut în stil traditional aråbesc, cu holuri imense demne de orice catedralå invadate de muzicå clasicå care då o tentå super elegantå locului, cafenele si restaurante foarte elegante decorate high-end.
Pînå si food-court-ul aratå foarte bine, cu douå terase exterioare cu cascade si vederi spre Burj Dubai, poti mînca foarte decent la multe din ele, desi fast-food majoritatea. Alegere interminabilå de magazine (dupå informatiile din familie o groazå de boutique-ri foarte trendy, aceleasi firme ca în Barcelona, Londra, Sydney, etc.). Un etaj întreg numai de îmbråcåminte pt. copii, si firmele britanice sînt majoritare în general.
Din clådirea principalå se iese în zona lacului artificial tip Bellagio de la Las Vegas cu show de fîntîni muzicale reflectate pe noapte spre Burj Dubai de-o parte, Qamardeen Hotel de partea opuså si grup imens de clådiri stil arab super-charming, toate cu terase la fel de charming. Pînå si un amårît de Starbucks are sarm cu terasa pe malul apei într-un asemenea environment.
Pe noapte este absolut magic. Spectacolul fîntinilor include specific local din cînd în cînd pe muzicå aråbeascå printre clasicele Bocelli, Enya, Sinatra ceva New Age foarte entertaining, da, magic e cuvîntul potrivit.



N-am terminat, treci peste un pod un fel de Rialto stil aråbesc si intri in Souq Bakhar, iar foarte elegant decorat, iar stil catedralå cu vederi afarå la apå, iesi în spate alte terase geniale, alte vederi spectaculoase + intrarea spre Hotel Palace, cu poartå stil arab în fatå si alte bazine de apå înconjurate de palmieri, flori, fîntîni, etc. Vorba francezului emigrat în Québec de destul timp ca så prindå expresiile locale, "on a mis le paquet". Nu stii de unde så urmåresti show-ul fîntînilor muzicale mai întîi, în spatiul dintre cele 2 clådiri sau în spate, de la terasele în jurul lui Palace Hotel. Frumos pe zi, dar totalmente formidabil pe noapte (oare am epuizat deja lista superlativelor folosite ?).

Tot complexul åsta (greu de numit mall, termenul e definitiv compromis cum am zis-o deja, howgh) va aråta cam asa o datå terminat:

Si ca så epuizåm subiectul mall-uri în Dubai, Mall of the Emirates e overrated dupå pårerea mea. Probabil construit mai de mult, nimic foarte spectaculos, pînå si pîrtia de schi interioarå pare cam micå si cam "cheap", ceea ce nu-i împiedicå pe localnici sa stea så se holbeze prin geam la a-8-a minune a lumii de dincolo de sticlå cu teleski si lume în costume de ski care se laså admiratå de la distantå.

De fapt, am remarcat o obsesie pe-aici prin zonå cu zåpada ca simbol de bogåtie, videoclipuri aråbesti pe MTV Arabia aratå eroul clipului în scene de tåvålit în zåpadå, cålare pe ski-doo si alte asemenea minunåtii înzåpezite în acelasi stil în care clipurile U.S. de rap aratå bling-bling, gagici cålare pe Lamborghini Gallardo, piscine gigantice cu party-uri de jur împrejur, etc. Fiecare cu påsårelele lui, vorba cîntecului.
Iar un James Bond local pare så-si fi låsat masina în fatå la Kempinski Hotel din care se intrå de asemenea în Mall of the Emirates. For your eyes only.

Comments

Anonymous said…
EXTRAORDINAR!!!!