Cum så te bronzezi fårå så mergi la plajå sau o dupå-amiazå perfectå în Istanbul

Reteta e simplå : O maså la teraså cu o zi înainte la Monte-Carlo în Cismigiu în plin soare (pe 16 grade Celsius e suportabil pînå la un punct), urmatå de o dupå-amiazå la Disneyland Istanbul – adicå între cele 2 moschei Hagia Sofia si Moscheea Albastrå care de la distantå aduce cu castelul lui Snow-White de la Disneyland din Orlando. De la distantå am zis. Si absolut în glumå pt. cå amîndouå moscheile sînt absolut formidabile si încårcate de atîta istorie cå te simti absolut impresionat de ce vezi.

Sf. Sofia construitå în 325 si transformatå în moschee de Mahomed Cuceritorul. Mai multe detalii aici :


http://ro.wikipedia.org/wiki/Hagia_Sofia (RO)
http://en.wikipedia.org/wiki/Hagia_Sophia (EN)

Si despre Moscheea Albastrå (Sultanahmet Camii) :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Moscheea_Albastr%C4%83_din_Istanbul (RO)
http://en.wikipedia.org/wiki/Sultan_Ahmed_Mosque (EN)

Istanbul surprinzåtor de råcoare pt. un sfîrsit de aprilie, maximum a fost 13 grade, chiar si in soare trebuie echipament adecvat ca så rezisti la teraså. Sultan Pub – locul perfect de savurat un kebap si o bere în mijlocul actiunii, animatie. Incheiat cu un desert si o cafea turceascå un pic mai sus.




Toate stråzile din spatele Moscheei albastre dau spre mare si sînt deosebit de pitoresti.



Cunostintele mele de limba turcå s-au ameliorat simtitor dupå aceastå dupå-amiazå perfectå :

Bayram – pt. a descrie party-ul la unul din cluburile locale în reclamå.
Pesin 50% adicå cash 50% downpayment pt. un apartament
Metrosu – simplu : metro-ul
Iavas iavas – pe care-l sesizasem deja de la colegii de origine iranianå – auzit în tramvai în Istanbul
Taraf – titlul unui ziar local
Simit – magazin (tarabå) de covrigi -> originea pt. simigerie ?


Nu mai încep si speculatiile cu privire la cuvîntul "tarabå" så nu ajung så conving lumea de faptul cå si "kimono" e de fapt de origine turcå si preluat în româneste.


Ca så incheiem sectiunea semanticå, turceste sunå cam obscen citit în româneste, de la soft obscen ca în imaginea din stînga, pîna la altele cu rezonantå familiarå gen "butonu basiniz" inscriptia sub butonul de deschis usa la tramvai si altele asemenea. Nici moneda de 50 de centi nu putea så aibå un nume "romanian-friendly' a trebuit så se cheme cum se vede.

Statiile de tramvai sînt numite parcå dupå personajele din Scrisoarea a-III-a: Beyazit, SinanPasa, etc. Oameni foarte amabili. Îsi cedeazå locul în metrou sau tramvai, se apleacå så-ti caute dopul sticlei de apå cåzut pe jos ca så ti-l dea. Un tip care ståtea jos se oferå så-mi tinå rucsac-ul in brate ca sa nu ma obosesc prea tare; e-adevarat ca avea figura de ne-localnic; sau cine stie poate asa-si cistigå existanta dispårînd în ceatå cu rucsaci de la turisti naivi. Cartier de locuinte cu gratii nu numai la ferestrele de la parter, ba chiar si la cele de la etaj; departe totusi de aspectul 100% grilaj pe toate casele vazut in Jamaica. Pe de altå parte în fatå la una din moschei încåierare între cîtiva soferi de taxi båtîndu-se literalmente pe clienti si zbierînd unii la altii like there's no tommorrow.

Mîncare excelentå nu mai mentionez deserturi decadente.

Ca si în Qatar, la orele de rugåciune toti se îndreaptå spre moschei, cu locuri de rugåciune separate femei de bårbati. De fapt diferenta e cå întotdeauna e cîte o moschee în drum, orasul e mult mai pietonal decît Doha unde cam trebuie så iei masina pt. orice; de fapt asa au apårut camere de rugåciune în benzinårii, mall-uri, etc. în Doha. A sosit ora 6, dispar toti din coada de spålat masini (carwash) si se reped la camera de rugåciune.

Probabil cå sfîrsitul lui aprilie e perioada perfectå de vizitat orasul cu totul înflorit si nu extrem de cald. Plin ochi de turisti pe care-i observi bucurîndu-se ca niste copii de tot ce våd în jur, orasul e extrem de viu animat, colorat, pitoresc si surprinzåtor.

Dacå nu suporti mai mult de orase vestice nordice europene antiseptice e total nerecomandat. Situatie similarå cu sudul Italiei, mai ales cu Napoli, ori îti place la nebunie, ori îl uråsti cu pasiune. Conform unuia din clasicii în viatå (Rick Steves), dacå esti în a doua fazå, nu coborî mai jos de Roma, chiar si Roma s-ar putea så producå dezamågiri profunde. Thank God o regrupare norocoaså de gene sau chimicale face så må regåsesc mai degrabå în prima, probabil cå asa se explicå cum de Istanbul-ul va urca destul de sus în top-ul personal al oraselor preferate. De fapt cred cå e si o stare de spirit avînd în vedere locul în care tråiesti. Gata cu filozofia.


cu Turkish Airlines iavas iavas foarte OK
(vedere deasupra Istanbulului)

Planificat pt. urmåtorul tur de Istanbul un drum la Golden Horn (Cornul de Aur) si la cea mai mare dintre insulele din Bosfor. Mågari cu viza de intrare, toate tårile au maximum $10-15-20, numai Canada si Norvegia $60. Valabilå 90 de zile cicå, dar voi face un update la blog så comunic dacå tentativa de a reutiliza viza peste aceastå perioadå functioneazå. Dacå nu nu…

Comments